Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2015 10:55 - Вело-пътешествие (I част): Кръстец-Мъглиж
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 4181 Коментари: 2 Гласове:
19

Последна промяна: 06.10.2015 22:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Този уикенд използвах последните наистина топли дни от циганското лято, за да направя дълго плануваното двудневно пътешествие из Централния Балкан и Подбалканските полета. Пътуването бе с велосипед и се състоя в два дни (с преспиване в Мъглиж). Всеки от двата маршрута бе дълъг около 50 км. Следва снимков материал от първия ден (Кръстец-Дъбово-Мъглиж).

Маршрутът:
image
[цъкни за увеличаване]

Стартирах от гара Кръстец - най-високата точка по ж.п. линията Русе-Подкова.
image

В момента тече ремонт на железопътното трасе, затова влакове по линията не минават. Придвижването дотук става с малки бусчета от гара Дъбово и от Плачковци.
image

Много хора смятат гледките от влаковете, преминаващи през района, за едни от най-живописните и пленяващи в страната.
image

В близост до гарата се намира х. Кръстец, която е пункт от европейския туристически маршрут Е3, който в България преминава по продължение на Стара планина от Ком до Емине.
image

Местен любопитко в опит да преджоби раницата ми :-)
image

Кръстец е бивше миньорско селище, което е било създадено с цел експлоатация на находище от черни каменни въглища, разположено южно спрямо вододелното било на Тревненския Балкан и съставляващо компонент от Балканския каменовъглен басейн. В експлоатация са били рудници "Извора", "Малините" и "Лев", които днес не функционират.
image

Сега Кръстец е сред най-малките села в страната по брой жители. Няколкото десетки души са заети почти изцяло с обслужване на железопътната инфраструктура и подвижен състав.
image

Тежките машини работят по цял ден на основната ж.п. линия - ремонтът трябва да бъде завършен навреме и догодина от Дъбово до Горна Оряховица отново да пътуват влакове.
image

От Кръстец до Борущица пътят е подходящ само за високопроходими автомобили, камиони и разбира се - планински велосипеди.
image

Сводов мост по ж.п. трасето Борущица-Кръстец. Водата се е вляла в пътя и го е превърнала в поток.
image

За Траби обаче труднопроходимият терен изглежда не представлява никаква пречка.
image

Прелез и мост над гара Борущица.
image

Хората в с. Борущица се препитават с отглеждане на картофи, боб и малко количество овце. Важно място в бита на местното население заема сливовата ракия, която естествено е ръчно производство.
image

В селото има цели две църкви.
image
 
image

Ловният комплекс "Борущица" се стопанисва от фирма Кремък. Предлагат се разнообразни услуги: лов и фотолов в планината, АТВ под наем, детски забавления на открито, пансион за домашни любимци и др.
image

Старото читалище на с.Борущица - разположено на ключово място при завоя преди прелеза.
image

В тази си част централният Балкан не е особено висок, но за сметка на това пък ждрелото на Борущенска река предлага изключително живописни гледки.
image

Чудни скални образувания над пътя при с.Радунци.
image

Кантон Яворовец - тук са обитаеми само няколко стопанства, които обслужват ж.п. линията. Местните произвеждат чудесна домашна сливова ракия, която имах възможност да опитам по-късно в Мъглиж.
image

Гара Дъбово - основна спирка по ж.п. линията София-Бургас. Тук тя се пресича с маршрута Подкова-Русе.
image

Казанлъшката котловина при гр.Мъглиж.
image

Предизборно време е. При църквата в Мъглиж имаше политическа сбирка на един кандидат за кмет. Любопитно - на фланелките на повечето активисти се забелязваше ликът на Че Гевара.
image

Църквата Св. великомъченик Димитър в гр.Мъглиж.
image

Великолепни гледки от причудливите скални образувания в посока към Барите над Мъглиж.
image

Нагоре в планината над Мъглиж, по пътя към Мъглижкия манастир, изобилства от стари и новоизградени чешми с православни олтари и иконостаси.
image
 
image
 
image

Мъглижкият манастир "Свети Николай" се намира на 2 км северно от града. Основан е по времето на Втората българска държава.
image

Манастирът е бил ограбван и разрушаван многократно. Възобновен е за последен път след Освобождението, а сградите са възстановени във възрожденски стил през 1954 г. и 1969 г.
image

Според преданието манастирът бил основан от цар Калоян (1197-1207) през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. За да се помни победата, царят дарил средства за построяване на манастир.
image

През възраждането тук било открито мъжко училище, а няколко години по-късно и женско. През 1870 г. училището прераства в прогимназия. В манастира имало голяма библиотека, която изгоряла през Руско-турската война 1877-1878 г.
image

Манастирът бил тясно свързан с национално-освободителното движение през 19в. През 1835 г. там е заточен игуменът на Плаковския манастир йеромонах Сергий, заради участието му във Велчовата завера. През 1866-1870 г. игумен на манастира е поп Харитон, прославил се по-късно в Дряновската епопея от 1876 г.
image


Етнографският комплекс "Телбизовите къщи" е най-доброто място за отсядане в Мъглиж. Намира се в горната част на града, на пътя за с.Селци.
image

Къщата за гости разполага с 6 стаи, 2 механи с общо 60 места, чеверме и пещ. Предлага страхотни гледки към балкана.
image
 
image
 
image

Следва II част: Мъглиж - Тулово - Твърдица - яз.Жребчево - Николаево.


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
19



1. 1997 - Две интересни места по споменатия път
07.10.2015 00:31
Интересно е да се види изоставения санаториум над Радунци- плаче ми се от невъзможността да се ползва за здраве.
Другото е римски мост след Яворовец. Мостът не е значителен, но има обособена отбивка за коли и много кратка пътечка до него, голямо огнище и сенчеста полянка за барбекю.
Не е споменато и приятното пътуване край тиха речица, която в потно време е още по- привлекателна.
Слизал съм към Мъглиж по другия Маршрут- Кръстец, хижа Българка, х. Извора, но по- голямата част е по римския път, а това си е екзотика и вело- изпитание. Проч. по този римски път са носили мощите на св. Димитър към Търново, но църквата не била готова, та царят помолил свещениците да почакат на Кръстец. Поради изобилието от кръстове нарекли и местността. Така поне пише при оформеното място за събори при параклиса ... не си спомням името, но е добре изографисан от студенти от Търновския ун-т.
Маршрутът Кръстец- Дъбово ми е любим. Лек, с добър път, без големи промени на денивелацията, без автомобилно движение. (Мъглиж- Селце е направо претрупан ;) с коли. :D)
цитирай
2. asthfghl - 1.
07.10.2015 07:09
Да, наистина много живописно и приятно пътуване покрай прохладата на планинската речица. Изобилие от места за пикник. С една дума: супер! :)

Мислех си за алтернативния път през Селце, но в горната част ми се стори с доста кофти катерене по планински пътеки, пък тук си беше шосе почти изцяло, а и повече населени места имаше по пътя, та избрах този маршрут.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281374
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив