Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2014 14:34 - НЕЧУВАНА НАГЛОСТ - ДЕПУТАТЪТ ОТ БСП БОГАТЕЕ, ДОКАТО Е НА ВЛАСТ
Автор: tedywitman Категория: Политика   
Прочетен: 4752 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преписано от вестник Уикенд

НЕЧУВАНА НАГЛОСТ - ДЕПУТАТЪТ ОТ БСП БОГАТЕЕ, ДОКАТО Е НА ВЛАСТ Георги Кадиев лапна 5,5 милиона от обществени поръчки СЕМЕЙСТВОТО КУПУВА ТОК ОТ ДЪРЖАВАТА И ГО ПРЕПРОДАВА ПАК НА ДЪРЖАВАТА

Съпругата на червения депутат Георги Кадиев ударно печели обществени поръчки и трупа милиони, като купува ток от държавата и го продава пак на държавата и общините. Соня Кадиева доставя ток за Министерството на отбраната, "Софийска вода", Военноморските сили и на тролеите в Плевен. Кадиева се води собственик и управител на "Енерджи Съплай" ЕООД, но на практика фирмата е семейна и се помещава в офиса на съпруга й на ул. "Граф Игнатиев" в идеалния център на София. Там е седалището и на дружеството на депутата - "Кадиев Глобал", разказва разследване на "Уикенд".

 

Червената бизнес дама е завършила туризъм, но това не й пречи бързо да навлезе в тънкостите на енергетиката и близо 10 години да осребрява политическото влияние на мъжа си. Управляваната от депутатската съпруга "Енерджи Съплай" ЕООД изкупува ток от производители като АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток", а после го продава на крайни клиенти. От декември 2013 до август 2014 г. съпругата на Кадиев най-силно се възползва от публичните финанси установи проверка на "Уикенд" в Агенцията по обществените поръчки. В този период фирмата й печели апетитни договори за 5,5 милиона лева от бюджетните пари. Средствата на данъкоплатците ще й се изплатят от Министерството на отбраната, монополиста "Софийска вода", "Тролейбусен транспорт" - Плевен и Командването на военноморските сили във Варна. За всички тези институции "Енерджи Съплай" ЕООД на депутатската съпруга ще доставя ток по обществени поръчки. Всички договори са подписани скоростно в краткия период от време, който изцяло съвпада с престоя на Георги Кадиев в 42-рото Народно събрание. Това ако не е конфликт на интереси!

"Енерджи Съплай" ЕООД печели най-голямата обществена поръчка през февруари 2014 г. в конкуренция с още две фирми. Договорът е с Командването на военноморските сили. Те търсят доставчик на ток за военните формирования във Варна, Бургас и на остров Света Анастасия. Печели фирмата на Соня Кадиева. Договорът е за 2,44 млн. лв. и ще се изпълнява в следващите 2 години.

Последната обществена поръчка е спечелена докато мъжът ѝ е депутат.

Също е с военните, които по това време се управляваха от съпартиеца на Кадиев Ангел Найденов. „Енерджи съплай” подписва договор с тях през май т.г. само месец преди Кадиев да се оттегли от парламента. Договорът с министерството на отбраната е за 155 хил. Лева и е за доставка на електричекса енергия на полигона „Змейово” край Стара Загора. Той е със срок  1 година.

Фирмата на семейство Кадиеви прилапва един от най -  тлъстите договори, платени им с пари на данъкоплатците от „ Софийска вода” за 1,870,545 лв.  Акционерът в „ Софийска вода”  както знаем е Столична община, където Георги Кадиев перманентно се подвизава като ... общински съветник.

                При всяко качавен в тролея гражданите на Плевен, също ще плащат своята лепта за благото на депутатското семейство. Фирмата на Кадиев е доставчик на електрическа енергия на общинското дружество „Тролейбусен транспорт” в града. Тлъстият договор е за 887 000 лева и е сключен през февруари 2014 г., докато Кадиев се изявява като вътрешна опозиция в партиата си и убеждава избирателите, че не е като другите в парламента, а принципен и честен  политик.

                Освен усвояването на публичните средства от държавата и общините „Енерджи съплай” е един от големите износители на евтин ток закупен на изгодни цени от АЕЦ и ТЕЦ.  Фирмата на Кадиеви продава електроенергия в Албания, Румъния, Сърбия, Турция, Македония и Унгария.


                                       Р. Овч.стои зад комбината

 

Фирмата на Соня Кадиева е регистрирана през октомври 2007 г. И само два месеца по-късно, въпреки публикации в медиите за нарушения и несъответствия на половината изисквания на закона, получи лиценз от ДКЕВР за търговия с ток. Тогава стана публичен факт, че зад комбината стои Румен Овчаров, който сложи на хранилкатана държавата любимецаси Георги Кадиев и го отглежда до ден днешен.

  Депутатската съпруга е собственик и управител на още едно дружество със същия предмет на дейност - “Енерджи съплай грийн“ ЕООД. То е създадено през 2012 г. И пак само за рекордните два месеца получава лиценз от ДКЕВР. Документът е разписан лично от Ангел Семерджиев малко преди да бъде уволнен заради проблемите, които създаде на България с Европейската комисия по причина на забавянето на либерализацията на енергийния пазар.



Тагове:   кадиев,   корупция,


Гласувай:
2




1. vencivaleri1951 - Позволено от закона ли е?
21.11.2014 18:10
Как Вие си предтавяте преноса на ток? Може би и /на Кадиева/ го завиват в целофан, а после тя гж носи до кройния потребител?:) Дружеството е публично и може да погледнете одита му. След това кога е проведен търга, кой е бил на власт тогава и не маловажно е отношението на ръководството на БСП към Кадиев. Той бе на неизбираемо място и преференциалния вот не ву стигна и не е депутат Бил е в предишния парламент и по предишния. Бе уволнен/или сам напусна/ като зам министър на финансите след скандал със Станишев. Така , че ако е имало рамо в конкурса то не е било от БСП.
По скоро някой се е ядосал от законопроекта му за облагане на хазарта и Вие този гняв показвате в блога:) Между впрочем аз също смятам, че хазартът не бива да се облага защото този бизнес е на лицензионен режим и сумата за лиценза е даста сериозна. Това обаче не ми пречи да разсъждавам в полза на истината
цитирай
2. aboychev - Георги Кадиев
22.11.2014 17:27
Георги КРАДИЕВ
ЕЛЕКТИФИЦИРАН СЪС СЪВЕТСКА ВЛАСТ
ПАРТИЯ ВЕЛИКА ВОДИ НИ
В НАШИЯТ НАЙ-БЕДЕН СТРОЙ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tedywitman
Категория: Други
Прочетен: 38703
Постинги: 12
Коментари: 21
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930